Studium der Lebensmittelchemie an der Universität Hohenheim/Stuttgart
Bachelorarbeit am CVUA Stuttgart
Masterarbeit am Institut für Lebensmittelchemie an der Universität Hohenheim/Stuttgart
Mitgliedschaft in Organisationen:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Tätigkeiten:
Doktorarbeit zum Thema: "Fettsäureanalytik"
Veröffentlichungen:
Poster:
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
06. - 07. März 2018, Gießen/Deutschland
Franziska Müller, Stephanie Krauß, Walter Vetter: Fettsäureverteilung in Erdbeeren in Abhängigkeit vom Reifegrad.
47. Deutscher Lebensmittelchemikertag
17. -19. September 2018, Berlin/Deutschland
Franziska Müller, Walter Vetter: 3,4-unsubstituierte Furanfettsäuren als Indikatoren für Lipidoxidation?
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag
16. -18. September 2019, Dresden/Deutschland
Franziska Müller, Melanie Hogg, Walter Vetter: Valuable furan fatty acids in soybeans and soy products.
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag
16. -18. September 2019, Dresden/Deutschland
Franziska Müller, Melanie Hogg, Walter Vetter: 3,4-Nonmethylated furan fatty acids: new indicator compounds for lipid peroxidation.
17th Euro Fed Lipid Congress
20.-23. Oktober 2019, Sevilla, Spanien
Franziska Müller, Melanie Hogg, Walter Vetter: Valuable Furan Fatty Acids in Soybeans and Soy Products.
2021 AOCS Annual Meeting & Expo
03.-14. Mai 2021, (online)
Franziska Müller, Melanie Hogg, Walter Vetter: Furan fatty acid profiles provide insights into quality of soy products.
Artikel:
Monise Helen Masuchi Buscato, Franziska Müller, Walter Vetter, Jochen Weiss, Hanna Salminen (2020):
Oxidation of furan fatty acids in fish oil rich in ω-3 fatty acids.
Food Chem. 327: 127087 (DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127087)
Franziska Müller, Melanie Hogg, Walter Vetter (2020):
Valuable furan fatty acids in soybeans and soy products.
Eur. Food Res. Technol. 246: 1383-1392 (DOI: 10.1007/s00217-020-03497-w)
Peter E. Lux, Jeanine Schneider, Franziska Müller, Nina Widmaier-Czerny, Walter Vetter, Thea M. Weiß, Tobias Würschum, Jan Frank (2021):
Location and variety but not phosphate starter fertilization influence the profiles of fatty acids, carotenoids, and tocochromanols in kernels of modern corn (Zea mays L.) hybrids cultivated in Germany.
J. Agric. Food Chem. 69: 2845-2854 (DOI: 10.1021/acs.jafc.0c07571)
Anna Romanotto, J. Langner, M. Sander, Franziska Müller, Walter Vetter (2022):
Furan fatty acid concentrations in tea infusions prepared from green, black and herbal teas.
J. Am. Oil Chem. Soc. 99: 501-509 (DOI: 10.1002/aocs.12590)
Franziska Müller, Vanessa Hermann-Ene, Isabell Schmidpeter, Tim Hammerschick, Walter Vetter (2022):
Furan fatty acids in some twenty fungi species ─ unique profiles and quantities.
J. Agric. Food Chem. 70: 12620-12628 (DOI: 10.1021/acs.jafc.2c05100)
Franziska Müller, Tim Hammerschick, Walter Vetter (2023):
Geometrical and positional isomers of unsaturated furan fatty acids in food.
Lipids 58: 69-79 (DOI: 10.1002/lipd.12364)
Franziska Müller, Jürgen Conrad, Tim Hammerschick, Walter Vetter (2023):
Enrichment and structural assignment of geometric isomers of unsaturated furan fatty acids.
Anal. Bioanal. Chem. 415: 6333-6343 (DOI: 10.1007/s00216-023-04908-z)
Franziska Müller, Vanessa Bauer, Walter Vetter (2024):
Furan fatty acid amounts and their occurrence in triacylglycerols of white asparagus (Asparagus officinalis) from the German market.
J. Amer. Oil Chem. Soc. 101: 383-395 (DOI: 10.1002/aocs.12775)
Vorträge:
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
05. - 06. März 2019, Stuttgart Hohenheim/Deutschland
Franziska Müller, Melanie Hogg, Walter Vetter: Furanfettsären in Soja und Sojaprodukten.
17th Euro Fed Lipid Congress,
20.-23. Oktober 2019, Sevilla, Spanien
Franziska Müller, Melanie Hogg, Walter Vetter: 3,4-Nonmethylated Furan Fatty Acids: New Indicator Compounds for Lipid Peroxidation.
Arbeitstagungen 2022 Gemeinsame Online-Vortragsreihe der Regionalverbände und der AG JLC,
29. - 30. März 2022 (online)
Franziska Müller, V. Hermann-Ene, W. Vetter: Besondere Furanfettsäure-Profile in Pilzen.